#221: Yin Xu

Wat is het?
Yin Xu is een archeologische vindplaats met de overblijfselen van Yin, de laatste hoofdstad van de Chinese Shang-dynastie (1766 – 1050 voor Christus). Het vertegenwoordigt de gouden eeuw van de vroege Chinese cultuur, ambachten en wetenschappen in een tijd van grote welvaart. Yin Xu is ook beroemd om de ontdekking van ‘orakelbotten’, inscripties op botten van dieren en schildpadden, waarvan wordt aangenomen dat ze het begin zijn van de Chinese karakters en het schrift.

Cijfer: 7,5 (Een fascinerende blik in een belangrijk deel van de Chinese geschiedenis, en ook nog eens perfect tentoongesteld).

Toegang: 61 Yuan (6 EUR).

Hoeveel tijd: Een paar uur.

Opvallend: De Yin-ruïnes zijn verspreid over twee afzonderlijke locaties: het Koninklijk Paleis en de Koninklijke Begraafplaats. Aangekomen bij de poort van het Koninklijk Paleis, had ik geen flauw idee wat ik van deze site kon verwachten. Maar toen ik de poort zag, voelde ik meteen dat dit een bezoek zou worden om nooit te vergeten. Die poort zelf is al opvallend en bereidt je voor op de vormen die je steeds weer zult zien. Achter de poort ligt een park met diverse tentoonstellingen en een museum.

Beginnen bij het museum is een goed idee omdat het het verhaal vertelt van de mensen van Yin. Dat ze op grote schaal dieren en mensen offerden, wordt meteen duidelijk. Er zijn veel mooie bronzen voorwerpen te zien en natuurlijk de botten met schrift (orakelbotten). Op het eerste gezicht lijken ze op normale botten, je moet heel dichtbij kijken om de inscripties te zien. Verbazingwekkend! Het algemene gevoel van de site is gloednieuw en helder, met veel aandacht voor de lay-out en detaillering. Overal staan ​​uitlegborden in het Engels.

Een van de hoogtepunten in de omgeving van het Koninklijk Paleis is de ‘Oracle botten inscripties stele gallerij’. Hier worden vertalingen van geschriften over orakelbeenderen in modern Chinees en Engels weergegeven. Waar schreven ze over? Opoffering, eerbetoon, militaire acties en astronomie waren populaire thema’s. Opmerkingen over mooi weer en dus goede oogsten komen ook vaak voor.

Om de hoek worden de karakters van het orakelbottenschrift vergeleken met die in het Modern Chinees. Ook heel goed gedaan. Je ziet de evolutie van het script en de opvallende overeenkomsten. De woorden in het orakelbottenschrift zijn leuk om te ontcijferen: ‘olifant’, ‘vis’ en ‘zijderups’ zijn gemakkelijk te raden.

Het bezoek aan het hoofdterrein eindigt bij de graftombe van Fu Hao. Fu Hao was lid van de koninklijke familie van de Shang-dynastie en de eerste vrouwelijke generaal van China. In haar graf, dat is gerestaureerd, zijn veel bronzen, jade en benen voorwerpen gevonden.

Met een golfkar-achtig wagentje overbrug ik de 5,5 kilometer naar de tweede locatie, die van de Koninklijke Begraafplaats. De rit is inbegrepen in de toegangsprijs. Het is een mooie rit door de buitenwijken van Anyang en naar het platteland van Henan. Hier werd het grote Simuwu-vat gevonden, het grootste bronzen vat dat in Yin Xu is opgegraven. De Koninklijke Begraafplaats heeft een aantal gerestaureerde graven met displays. De items die worden getoond zijn meestal replica’s, de originelen zijn te vinden in het centrale museum of in verschillende musea over de hele wereld.

Yin Xu bleek de stilste site die ik tot nu toe in China heb bezocht. Ik was zelfs de enige bezoeker op de Koninklijke Begraafplaats!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s