#237: Brú na Bóinne

Wat is het?
Brú na Bóinne – Archeologisch ensemble van de Bend of the Boyne bestaat uit 3 grote en 37 kleine grafheuvels of ganggraven uit het Neolithicum. Het complex dateert van 3300 – 2900 voor Christus. Het is bijzonder vanwege zijn artistieke waarde en zijn grootte: het zijn de grootste overblijfselen uit het Neolithicum in Europa. De drie meest bekende plaatsen binnen dit complex zijn de indrukwekkende graven van Newgrange, Knowth en Dowth.

Cijfer: 6,5 (Ik bezocht alleen Newgrange. De rondleiding daar geeft je slechts een kijkje in de manier waarop de mens toen leefde en dacht. Voor een meer diepgaande ervaring is het aan te raden om ook de nabijgelegen locatie bij Knowth (bereikbaar vanuit hetzelfde bezoekerscentrum) te bezoeken.).

Toegang: Je mag het graf alleen in met gids.

Hoeveel tijd: Ik was er zo’n 1,5 uur als onderdeel van een dagtour per bus uit Dublin.

Opvallend: Het bezoekerscentrum heeft een eenvoudige tentoonstelling over het dagelijks leven van de mensen die deze constructies bouwden. Uitgelicht wordt dat deze plek dateert van vóór de Egyptische Piramides en Stonehenge (dat laatste moet de Ieren wat extra plezier bezorgen). Vergeleken met de andere prehistorische werelderfgoederen (waarvan er veel zijn), zijn de grafmonumenten van de Boyne Valley van ongeveer dezelfde leeftijd als de eerste megalithische tempels van Malta en het Neolithisch Orkney.

Toegang tot de graven krijg je alleen onder begeleiding van een gids. Een kleine bus brengt je erheen, de grafheuvels liggen midden tussen de landbouwgronden. De stenen die werden gebruikt komen uit verschillende gebieden, sommige van een behoorlijke afstand. De manier waarop de graven nu worden gepresenteerd is het resultaat van de restauraties van Professor O’Kelly in de jaren ’60 en ’70, een reconstructie die bekritiseerd is.

We werden in twee groepen verdeeld om binnen te kijken. Met 25 mensen was het nog steeds erg druk binnen. Na een lage doorgang als entree, kom je in een kamer in de vorm van een kruis. Sommige muren zijn versierd met prehistorische tekeningen (en 19de-eeuwse graffiti). De gids legt het fenomeen uit van het zonlicht dat direct op de winterzonnewende het altaar bereikt. Net als bij Stonehenge zijn er veel astrologische verhalen verbonden aan deze plek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s