Terugblik Cambodja 2007

Cambodja is een relaxte, subtropische bestemming tussen Thailand en Vietnam.

Begin 2007 reisde ik er 8 dagen rond, als extraatje aanvullend op mijn tour door Bangladesh. De tempels van Angkor zijn natuurlijk het onbetwiste hoogtepunt, maar ook Phnom Penh vond ik een verrassend aangename stad.

Cambodja lijkt hard op weg een soort Thailand te worden, Siem Reap en Phnom Penh zijn in elk geval erg westers en toeristisch. Je merkt ook nog wat Franse invloeden (de voormalige kolonisator), er is in hotels en restaurants veel aandacht voor de presentatie.

Buiten deze twee plaatsen is het waarschijnlijk nog heel ander verhaal. Ik heb vooraf getwijfeld of ik ook nog wat andere plaatsen zou gaan bezoeken (Battambang bijvoorbeeld), maar ik betwijfel toch of Cambodja genoeg te bieden heeft voor een reis van een week of 3.

Visum

Voor Cambodja is een visum nodig. Dit kun je aan de grens kopen, of vooraf via internet. Op het vliegveld van Phnom Penh hebben ze speciale rijen voor deze E-visa, je bent er dan zo door de douane.

Vervoer

Van Phnom Penh naar Siem Reap heb ik een binnenlandse vlucht gemaakt ($78). Deze heb ik gewoon ter plekke op het vliegveld gekocht, er gaan meerdere vluchten op een dag. Het is niet erg om een paar uur te moeten wachten op het vliegveld van Phnom Penh. Het is een soort open lucht vliegveld, je kunt op een terrasje in de zon zitten (met lekkere koffie en broodjes). Het gaat er allemaal heel gemoedelijk aan toe.

Terug ben ik met een taxi/auto met chauffeur gegaan ($50). Het duurt dan vier uur over een goede weg. Onderweg is er niet veel bijzonders te zien.

In de steden kun je (gemotoriseerde) riksja’s of moto’s gebruiken, die zijn er volop. Ik heb echter ook veel gelopen, zo uitgestrekt is het allemaal niet.

Accommodatie

Mandalay Inn (Siem Reap): Schone, moderne kamer met TV en (heel belangrijk hier) airco. Ik verbleef in de Mandalay Villa, een huis dat een dependance is van de eigenlijke Mandalay Inn. $15 inclusief (eenvoudig) ontbijt.

Le Pavillion (Phnom Penh): Twee opvallende kenmerken: hangplekken en bewaking. De hangplekken zijn een soort ligbanken in de tuin rond het zwembad, hèt grote pluspunt van dit hotel. Je kunt er lekker onderuitgezakt een boekje lezen of in je dagboek schrijven. Er is ook een restaurantje bij. Verder zit er 24 uur per dag een bewaker voor de ingang, dat zie je veel in Phnom Penh (zal wel niet zonder reden zijn). De kamers zijn heel sfeervol ingericht. De (Franse?) eigenaren zijn wat chaotisch en afstandelijk, maar dat doet niets af aan dit kleine hotel op een goede locatie. $50 inclusief ontbijt met croissantjes.

Meenemen

In Siem Reap en Phnom Penh is alles te koop. Ik kan niets bijzonders bedenken dat onmisbaar is voor een reis hiernaartoe, het is niet lawaaierig, ik zat niet in het muggenseizoen, hotels zijn schoon, eten is goed.

Geldzaken

Cambodja heeft een bijzonder monetair systeem. De Amerikaanse dollar is, zeker in centra waar veel buitenlanders komen, de geldende munt. Alles kost (voor het gemak) 1 of 2 (of meer, hele) dollars. Alleen voor dingen die minder dan een dollar kosten wordt de prijs in Cambodjaanse riel aangegeven. 4000 riel is dan weer 1 dollar, dat is ook makkelijk rekenen. Geldautomaten geven ook alleen dollars uit. Gezien de lage dollarkoers (januari 2007) vallen de kosten erg mee. Voor een maaltijd betaal je zo’n 2 tot 5 dollar. Een uurtje internetten kost 0,75 dollar.

Eten

Het eten in Cambodja was wel een verademing na dat in Bangladesh. Vrijwel iedere dag heb ik de locale keuken uitgeprobeerd. Het lijkt een beetje op Thais, maar dan minder heet. Lekker zijn Amok (vis in cocoscurry) en Beef lok lak (rundvlees in oestersaus met tomaten en ui).

Een erg goed (en sfeervol) restaurant in Siem Reap is dat bij het Bopha Angkor Hotel. Wel wat duurder (zo’n $5 – $6 voor een hoofdgerecht), maar de kwaliteit en de presentatie is ook goed. In Phnom Penh is de Sugar Palm aan te raden.

IMG_2343

Terrasjes in Siem Reap

 

Verder zijn er zowel in Siem Reap als Phnom Penh genoeg ‘buitenlandse’ restaurants, voor de afwisseling. Er zijn ook lokale kopieën van McDonalds (BBWorld bijvoorbeeld).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s