Phnom Penh

Vooraf wist ik niet goed wat ik me bij Phnom Penh moest voorstellen, maar het blijkt een behoorlijk ruime stad te zijn. Ook lijkt het wel een ‘klein Bangkok’: veel verkeer, veel vertier, en altijd de rivier dichtbij.

Koninklijk Paleis, Zilveren Pagoda en Nationaal Museum
Het meest markante gebouw in het centrum van Phnom Penh is het Koninklijk Paleis. Het is een heel complex van gebouwen. Grote groepen Cambodjaanse scholieren in hun schooluniform (zwarte broek, wit overhemd) trekken er rond. De gebouwen lijken erg op die van het Koninklijk Paleis in Bangkok, alleen zijn ze hier minder scheutig geweest met de gouden beelden. Heel opvallend tussen alle Aziatische architectuur is paviljoen van ijzer dat geschonken werd door de Franse Napoleon III.

8296956345_6fed4e1455_h

De Zilveren Pagode ligt in hetzelfde complex. Hij is niet zilver van buiten, maar heeft een vloer van zilveren platen. Het grootste deel daarvan is nu bedekt met kleden om de schade door de vele bezoekers te beperken. Een klein stukje met zilveren tegels kun je nog zien. De pagode zelf staat vol allerlei kostbare Boeddha-beelden. De pagode herbergt een enorme rijkdom (zo zijn er 5000 tegels, bestaande uit 1 kilo zilver per stuk).

Het Nationaal Museum ligt vlak naast het Koninklijk Paleis. Nadat je Angkor hebt gezien zijn de beelden hier niet zo bijzonder meer. Het gebouw zelf is echter prachtig. Je zou hier alleen al entree betalen om in die heerlijke tuin op een bankje te zitten. Ik koop er een boekje over het Khmer-rijk, en lees het meteen uit.

Tuol Sleng museum
Ondanks dat het flink warm en benauwd is, besluit ik toch te voet naar het Tuol Sleng museum te gaan. Je ziet zo veel meer van al het leven op straat. Een paar keer moet ik weer met gevaar voor eigen leven een grote weg oversteken. Maar op de kruising van de Sihanouk boulevard en de Monivong boulevard hebben ze zelfs verkeerslichten, ook voor voetgangers!
bc777Even verderop is straat 113, waaraan het museum ligt. Er zijn de gebruikelijke winkeltjes en een marktje. Na een minuut of 10 lopen zie ik een samenscholing van bussen en riksja’s: het teken dat je bij een of andere attractie bent aangekomen. In dit geval wel een macabere attractie, die desondanks gemiddeld 50 bezoekers per dag trekt: de voormalige S-21 gevangenis van de Rode Khmer. Deze is omgevormd tot het genocide museum Tuol Sleng. De gevangenis was gevestigd in een oud schoolgebouw. Tussen 1975 en 1978 werden hier zo’n 12.000 gevangenen vastgehouden en gemarteld. Als verder ondervragen geen nut meer had, werd de gevangene weggebracht naar de buiten de stad gelegen Killing Fields. Daar eindigde hij of zij in een massagraf.

Het museum lijkt nog steeds op een schoolgebouw, met klaslokalen, lange gangen en een speelplein. De lokalen waren onderverdeeld in cellen van zo’n 2 bij 1,5 meter. Delen hiervan zijn nog bewaard gebleven, net als de middeleeuws aandoende martelwerktuigen. Een klimrek op de speelplaats werd gebruikt om gevangenen aan op te hangen.
In een aantal andere lokalen zijn foto’s te zien van degenen die hier hebben vastgezeten en later zijn omgebracht. Daarbij waren ook veel leden van de Rode Khmer zelf, die niet meer vertrouwd werden. Je herkent ze aan hun zwarte pakken en standaard haardracht.
In de filmzaal boven bekijk ik de film ‘Bophana’, die het menselijke verhaal achter deze massamoord vertelt. Tijdens het regime van de Rode Khmer verloren 2 miljoen Cambodjanen het leven, door honger en vernietiging. Hoe dit heeft kunnen gebeuren in een toch zo zacht land als Cambodja is de vraag. Er gebeurden in ieder geval twee dingen die ook andere genocides kenmerken: er was een redelijk groot aantal collaborateurs / sympathisanten (soms uit overtuiging, maar ook uit opportunisme of angst) en er werd gebruik gemaakt van makkelijk te kneden kindsoldaten.

Psar Thmei
In het centrum van Phnom Penh staat een heel groot en geel gebouw (in Art Deco-stijl). Het is de centrale markt, de Psar Thmei. Rondom staan de vis- en groentestalletjes. Als je verder naar binnen gaat kom je langs andere etenswaren en de kleding. Helemaal in het ronde hart zitten de juweliers en de elektronica. Het is een leuke plek om rond te kijken.

8296931821_5ef86571a0_h

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s