Santa Fe

Santa Fe heeft zo’n 70.000 inwoners en het is dé toeristische trekpleister van New Mexico. Het is de oudste hoofdstad van de VS en is gesticht in 1608. Tot 1848 was het onderdeel van Mexico (net als de rest van de staat overigens). Het ligt op 2100 meter hoogte.

Na de lange rit uit Denver maak ik om een uur of 4 ’s middags mijn eerste rondje door de stad. Het zonlicht is ontzettend fel: zelfs met een zonnebril op kan ik nauwelijks de gebouwen aan de overkant van de straat onderscheiden. Ook is de lucht erg droog.

Wandelen door Santa Fe
De nacht was koud, en ook de vroege ochtend zo blijkt als ik buiten op het terras ga zitten voor het ontbijt. De lucht is wel strak blauw, en het ruikt erg fris. Het ontbijt bestaat uit fruit en luchtige pannenkoeken. Gelukkig erg licht.

Al om kwart over 9 ga ik op pad. De zon is er al wel maar nog niet zo fel als gisteren, dus foto’s maken gaat nu een stuk beter. Ik loop eerst naar de Plaza. Onderweg kan ik wat mooie foto’s maken van adobe huizen en de oudste kerk (San Miguel Mission).
Op de Plaza, het centrale plein naar Spaans-koloniaal voorbeeld, ga ik eerst naar het Gouverneurspaleis. Het is het oudste openbare gebouw in de VS en stamt uit 1609. Het langgerekte gebouw dat de hele noordzijde van de Plaza bestrijkt is nu een museum gericht op de geschiedenis van New Mexico. Deze regio is altijd een omstreden grensgebied geweest, waar hard gevochten is tussen Amerikanen en Spanjaarden. Ook de oorspronkelijke Indiaanse bevolking raakte regelmatig betrokken in de strijd. Ik vind het hier echt het land uit de cowboyfilms, een tentoongestelde oude postkoets zie je zo al rammelend door de woestijn rijden.

Ik vervolg mijn weg naar Canyon Road. Dit is een lange, slingerende weg vol met galeries en andere kunstzinnige winkeltjes. Vaak zijn het heel grote kunstwerken, standbeelden waarvoor je een flinke tuin nodig hebt. Het is een heerlijke slenterweg, zo op de zonnige maar frisse zondagochtend. Je ziet er ook fraaie planten die hier wel heel gewoon zullen zijn maar voor mij echt iets exotisch hebben. Aan het eind loop ik nog een stuk door een schitterende woonwijk met uitzicht op de Santa Fe omringende bergen.

6506506889_468b8fa3d2_c

Het wandelen bevalt goed vandaag, dus loop ik maar door naar Museum Hill. Dit ligt een uurtje buiten het centrum, maar je hebt het gevoel dat je midden in de natuur bent. Ik volg de Santa Fe Trail, de oude handelsroute door New Mexico. Het landschap is glooiend, met veel groen struikgewas en gele en blauwe bloemetjes.

Op Museum Hill liggen zoals de naam al doet vermoeden een aantal musea bij elkaar. Als beloning ga ik er echter eerst even lunchen: groene chili enchilladas met kip (inclusief drankje 10 dollar). Daarna bezoek ik het Museum of Indian Arts and Culture. Museau inrichten kunnen ze hier wel in de VS. Vooral de eerste hal (‘Here, now and always’) vind ik erg imposant. Daar wordt de Indiaanse cultuur (of beter: de culturen van de verschillende Indiaanse volken) gepresenteerd via tientallen verhalen uit het dagelijks leven verteld door de bevolking zelf. Iedere geografische regio heeft zijn eigen cultuur ontwikkeld, soms in de woestijn, soms in de bergen. Gebruiksvoorwerpen uit het dagelijks leven, en voor bijzondere gebeurtenissen worden tentoongesteld.

Om half 3 loop ik terug naar het B&B. De terugweg is gelukkig bergafwaarts, en in drie kwartier ben ik weer ‘thuis’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s