Alamogordo en White Sands

Helemaal in het zuiden van New Mexico, een paar kilometer verwijderd slechts van de grens met Texas en Mexico, verblijf ik vier nachten in een Bed&Breakfast in Santa Teresa.

Alamogordo en White Sands
In de loop van de eerste ochtend stap ik weer in de auto, voor de ca. 95 mijl naar Alamogordo. Ik rijd via een bergweg die me is aangeraden en die om de enorme stad El Paso leidt.

Onderweg moet ik stoppen voor grenscontrole, op alle uitvalswegen van El Paso (dat op de grens met Mexico ligt, en tegen Ciudad Juarez aan) is er een soort tweedelijns controle ingericht tegen mensensmokkelaars. Na even een blik op mij en de auto geworpen te hebben mag ik echter zo doorrijden. Ik denk niet dat je hier te voet als illegale immigrant veel kans maakt: het is eigenlijk een grote woestijn met hier en daar wat steden. Je kunt je slecht verschuilen en het is heet en droog. Een mooie plek ook voor een gevangenis zo heeft de staat Texas waarschijnlijk gedacht. Na een bordje “Geen lifters meenemen” rijd ik langs een betonnen fort met vele rijen hoog prikkeldraad: daar heeft ontsnappen geen kans.

Space museum
De stad Alamogordo (we zijn inmiddels weer in New Mexico) is de eerste stad die je tegenkomt na El Paso in deze onherbergzame streek. Behalve voor gevangenen is dit gebied namelijk ook voor militaire oefenterreinen en ruimtevaart zeer goed geschikt. Op het terrein van de White Sands Missile Range heeft in 1945 de eerste test met een atoombom plaatsgevonden.

6506548407_ef4a9afd3e_c
Alamogordo is niet veel bijzonders als stad, maar heeft een groot museum over de ruimtevaartgeschiedenis. Het is gehuisvest in een kubus aan de rand van de stad, naast een parkje met levensechte raketten. Je begint de rondleiding op de 4e verdieping, en loopt dan naar beneden. Op de bovenste etage kijk ik een leuke video over de praktische kanten van gewichtsloosheid in de ruimte, je kunt dan echt grappige dingen doen met eten en drinken.

Het hele museum ademt de sfeer uit van de jaren zestig en zeventig: de periode van de grote stappen in de ruimtegeschiedenis. Het is allemaal niet meer glimmend en modern, maar het is wel de moeite van het bezoek waard om zo oog in oog te staan met echte ruimtespullen: een stukje maan, internationale ruimtepakken en het kistje waarin het aapje Ham in 1961 de ruimte is ingestuurd.

Van Alamogordo rijd ik via de Highway 70 verder naar White Sands. Deze weg is echt de meest saaie die ik tot nu toe heb gereden. Er is echt helemaal niets. Tot overmaat van ramp waait het ook nogal, zodat je door het stof ook niet ver kunt kijken.

White Sands
De weken voorafgaand aan mijn reis is deze streek geteisterd door hevige regen (lijkt onwaarschijnlijk als je er bent, maar veel huizen in El Paso hebben bijvoorbeeld waterschade opgelopen). Ook het White Sands National Monument heeft eronder geleden, de helft van de route door de duinen van gips is afgesloten voor bezoekers. De entree is daarom gratis.

6506549613_87642ed381_c
Misschien dat het komt door de afsluiting, maar ik had me het toch anders voorgesteld. Je ziet maar weinig echte witte zandduinen, er zijn behoorlijk veel planten en struiken die hier weten te overleven. Het is ook behoorlijk druk, zelfs campers rijden deze route. Ik loop er een klein uurtje door het zand en vervolg dan weer mijn weg.

Relaxen in Santa Teresa
Mijn derde en laatste volle dag in het zuiden houd ik een rustdag. Een beetje moe van al het rijden, maar ook veel zin om gewoon te genieten van alle comforts in mijn Bed&Breakfast Casa de Suenos: draadloos internet om mijn website bij te werken, zitjes in en uit de zon met prachtige vergezichten over El Paso en de omliggende bergen….

vs 415

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s