Terugblik Groenland 2006

Midden in de zomer naar een Arctische bestemming: Groenland. Doel van de reis zijn de ijsfjorden aan de westkust, net boven de poolcirkel. Hier stroomt het ijs in zee, weg van de enorme ijskap die 80% van Groenland bedekt.

Het werd een ontspannen reis met mooie vergezichten. De rust en de stilte zijn een verademing. Het weer is beter dan je zou denken: door de vaak felle zon ligt de gevoelstemperatuur tussen de 15 en 20 graden. De grote hoeveelheid (steek)muggen zijn een keerzijde van het klimaat.

Deze reis heb ik als groepsreis gemaakt via de Deense organisatie Topas. Het is zeker wel mogelijk om op eigen gelegenheid naar Groenland te komen en een hotelkamer te huren, maar om de ijsbergen en de overige natuur te beleven moet je toch steeds weer excursies boeken dus dan kun je net zo goed meteen een georganiseerde reis boeken. Wij waren met een groepje van 9. We zijn nog diverse andere groepen tegengekomen, meest Duitsers en Scandinaviërs.

Groenland was weer een mooie reiservaring, vooral omdat het een ‘koude’ bestemming is. Als je niet het expeditie-type bent, is een week voldoende om een goed beeld te krijgen. De uitzichten zijn schitterend, de rust is prettig, het ontbreekt echter wel aan afwisseling (dieren of cultuur zijn alleen met een vergrootglas te vinden). Een sledehonden-tocht in de winter lijkt me ook nog wel eens wat.

Vervoer

Vliegen naar Groenland kan via Denemarken of IJsland. Ik vertrok vanaf Kopenhagen (met Air Greenland), en dan is het maar 4 uur vliegen in een moderne Airbus. Air Greenland is de maatschappij waar de meeste drank wordt uitgedeeld van alle luchtvaartmaatschappijen waar ik ooit mee gevlogen heb. Ook het eten is ruim voldoende. Vanaf Kangerlussuaq ging het met een Dash-7 (propellervliegtuig voor 50 man) nog een uurtje verder naar Ilulissat.

4547937733_a31c576c73_b

Op de terugweg hadden we 6 uur vertraging in Kangerlussuaq vanwege het onstuimige weer elders in Groenland. Dat is iets wat regelmatig voor schijnt te komen (dat weer én die vertraging). Het is echter geen vervelend vliegveld om te stranden, het is er allemaal erg ontspannen en je bent vrij om wat van de omgeving te gaan zien – op eigen gelegenheid of via een van de aangeboden tours.

Accommodatie

Tijdens mijn trip heb ik op twee verschillende plaatsen overnacht:
Hotel Icefiord: een modern, eenvoudig hotel aan de rand van Ilulissat. Ze zijn erg aan het uitbreiden. Kamers zijn met CV, eigen douche en toilet, en met uitzicht op de voorbijdrijvende ijsbergen. Door het ontbreken van echte gordijnen bleef het de hele nacht licht in de kamer, maar desondanks heb ik er prima geslapen. Via de receptie kun je tours boeken, je kunt er internetten of zomaar naar buiten zitten staren onder het genot van een capuccino.

groen359

Daarnaast Ice Camp Eqi. Dit ‘kamp’ met houten huisjes is eigendom van Ilulissat Travel en wordt gerund door (Deense) vakantiekrachten. De huisjes zijn ruim en ingericht met typisch Groenlandse zeehondenvelletjes en muskusosvachten. Er is geen stromend water (in het bijbehorende café kun je een jerrycan halen) en alleen een chemisch toilet. Heel fraai uitzicht over de baai en de Eqi-gletsjer. Het eten, van ontbijt tot 3-gangen-diner, is ook prima verzorgd.

Geldzaken

Op Groenland betaal je met Deense Kronen. Het is er vrij prijzig, reken op 3 EUR voor een cola en 5 EUR voor een biertje. Een maaltijd in een restaurant kost circa 25 EUR (broodjes en vissoep zijn goedkopere alternatieven). Voor een zeehondenvelletje betaal je 50 EUR. In het centrum van Ilulissat is een geldautomaat.

Eten

De lokale vissers in Ilulissat leven van de vangst van garnalen en heilbot. Deze en andere vissoorten bepalen dan ook grotendeels het menu. Er zijn maar een paar restaurants in Ilulissat, vooraf reserveren is in de zomer dan ook aan te raden. Naast het dure en wat afgelegen Hotel Arctic gaat het om:

Café Iluliaq: gezellig café met terras in het hartje van de stad. Vaak druk. Erg goede vissoep. Grote porties en niet duur.

groen365

Hotel Hvide Falk: beetje triest hotel (het oudste in Ilulissat, uit 1971) met een grote eetzaal. Hier at ik de walvisbiefstuk die volgens de kenners niet helemaal vers meer was (verse walvis smaakt beter). De kwaliteit van het eten en de entourage is niet echt om over naar huis te schrijven. De eigenaar (morsige man met een grote bierbuik) hielp mee in de bediening, onderwijl trekjes nemend van zijn sigaret.

Restaurant Mamarmut: het enige échte restaurant in de stad, waar met liefde gekookt wordt en ook nog wat aan de presentatie wordt gedaan. Reserveren is hier echt een must. Ik at hier muskusos in 3 variaties, met een bessensaus. Heerlijk.

Hotel Icefiord: moderne, strakke inrichting. Hebben iedere avond een buffet. Kok is Thaise, dus er is ook wekelijks een Thais buffet. Veel keuze, redelijk goed maar niet bijzonder.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s