Kangerlussuaq

Al bij vertrek ’s ochtends uit Ilulissat wordt gemeld dat de vlucht naar Kopenhagen 6 tot 7 uur vertraging heeft. Oef. Zo aan het eind van een reis wil je toch liefst zo snel mogelijk naar huis. Maar de teleurstelling duurt maar kort: het is ook gewoon een extra dag vakantie en biedt de gelegenheid om nog wat van een andere omgeving te zien, in de buurt van Kangerlussuaq. Kangerlussuaq is een oude Amerikaanse luchtmachtbasis. In containerachtige gebouwen zijn hotels en winkels gevestigd. Het ligt in een kale vallei.

Om de tijd wat te doden ga ik mee met een ‘muskusos safari’, zoals die op het vliegveld wordt aangeboden. Het is een bustocht van anderhalf uur waarin je op zoek gaat naar dit wilde dier dat in het zuiden en oosten van Groenland leeft. Een muskusos is een groot harig beest (een mini-mammoet) die alleen in het arctische gebied voorkomt, en dat meer verwant is met geiten dan runderen.

4548808430_038164856f_b

Het landschap hier rond Kangerlussuaq is heel anders dan dat rond Ilulissat: minder rotsachtig, droger, meer zand maar ook met hogere struiken. Er zijn ook grote meren en rivieren, en in de verte kun je de rand van de binnenlandse ijskap zien.

Er leven nu nog zo’n 8.000-9.000 muskusossen in Groenland. We zien heel in de verte twee groepjes van drie langs de horizon sjokken. Een goede verrekijker (de gids heeft er eentje mee met statief) blijkt nodig om hen enigszins goed te kunnen bekijken. Ze hebben erg lang haar (een beetje zoals yaks) en stevige hoorns.

Zo’n 1500 muskusossen worden per jaar afgeschoten, vooral in de winter. Hun vlees wordt gegeten en van hun vacht wordt wol gemaakt.

Het vliegveld van Kangerlussuaq is een waar verkeersknooppunt. Er is maar één vertrek- en landingsbaan, maar toch is het een komen en gaan van vooral kleinere vliegtuigen. Vanaf hier worden de passagiers uit de grote vliegtuigen uit Denemarken en IJsland verdeeld over verschillende plaatsen aan de oost- en westkust van Groenland.

Dit alles is goed gade te slaan vanaf het brede zonneterras van het vliegveld: zowel op mijn heen- als terugreis heb ik hier heerlijk in de zon gezeten en genoten van de omgeving.

4547936733_33987628c5_b

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s