Ilulissat

Het stadje Ilulissat is veel groter dan ik dacht. Er zijn veel slingerende weggetjes en alle huizen staan kriskras tegen de hellingen geplakt. De huizen zijn allemaal van hout en in vrolijke kleuren geschilderd. De meeste mensen die je op straat ziet zijn inheemse Groenlanders, op weg naar hun werk of om boodschappen te doen. Echt heel veel toeristen zie je nu ook weer niet, ik had er veel meer verwacht. In de tuin van ieder huis liggen wel enkele sledehonden aan de ketting te wachten tot het weer winter wordt.

4547948755_86b0a5019e_b

De eerste middag in de stad breng ik voornamelijk door op het terras van Café Ilulilaq. Het ligt centraal en zo kun je het kalme leven in Ilulissat wat aan je voorbij zien trekken. Grappig is dat er toch nog aardig wat auto’s rondrijden terwijl er op Groenland geen wegen zijn die plaatsen met elkaar verbinden. Je koopt dus een auto alleen om in je eigen woonplaats mee rond te rijden.

Bij het café hebben ze twee loslopende jonge sledehondjes, heel schattig. Aan hun gebedel te zien krijgen ze regelmatig wat mee van de gasten. De zon schijnt deze middag fel, het voelt aan als zo’n 20 graden.

Beetje cultuur
Aan het eind van mijn reis heb ik nog een volle dag in Ilulissat. Ik besluit nu op mijn gemak wat cultuur op te zoeken.

De Zion kerk is een donkerbruin houten kerk die scherp afsteekt tegen de blauwe lucht en het blauwe water. Naar binnen kun je er alleen op zondag, dus ga ik er een tijdje buiten op een bankje zitten. Ik zie een oudere man en vrouw die met een groot vat aan komen lopen. Ze lopen naar de waterkant, en halen daar brokken ijs uit het water. Deze gaan in het vat: een prima vrieskist.

4548126985_13de8db69f_b

Ik kijk verder wat rond in de souvenirwinkels, maar veel bijzonders hebben ze niet. Alles is in elk geval duur. Je kunt een zeehondenvelletje kopen voor 50 EUR.

Ook bezoek ik het Knud Rasmussen-museum, gewijd aan de expedities van deze geboren inwoner van Ilulissat (1879). Hij heeft veel voor de studie van de mensen en de taal op Groenland betekent. Behalve foto’s en wat gebruiksvoorwerpen hebben ze in het museum ook heel grote en bijzondere zeehondenvellen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s