Terugblik Brazilië 2004

In oktober 2004 trok ik vier weken per bus en vliegtuig door het zuiden van Brazilië. De afstanden zijn er enorm, en Brazilië lijkt dan ook meer op een heel continent dan op een land. Vooral de oude koloniale steden in Minas Gerais (Ouro Preto, Diamantina, Congonhas) waren voor mij het hoogtepunt. En de Pantanal natuurlijk. De grote steden vond ik een stuk minder.

Algemeen
Het is moeilijk om in algemene termen over Brazilië te schrijven: het land is zo groot. Algemeen valt wel op dat er eigenlijk maar twee grote attracties zijn waar buitenlandse toeristen op af komen (Rio en de watervallen van Iguacu), en dat je in de rest van het land onbekommerd tussen de Brazilianen kunt rondlopen. Het is wel handig om bijvoorbeeld Spaans te spreken, want met Engels kom je niet ver. Onveilig heb ik me er niet gevoeld.

Verblijf
Pensions (pousada’s) zijn volop aanwezig en een goede plek om te overnachten. De prijs is altijd inclusief een uitgebreid ontbijt met koffie, vruchtensap, broodjes en fruit.

B&B O Veleiro (Rio): Ik had dit vooraf via internet geboekt. Een goede plek om thuis te komen in Rio, maar vergeleken bij de pensions tijdens de rest van de reis erg duur (45 US dollar).

Pousada dos Bandeirantes (Ouro Preto): Kleine kamer, grote badkamer in de kelder van dit centraal gelegen pension. Met koelkast en TV. En lekker ontbijtje (geweldige cake). Enige aanmerking: deden 48 uur over de was (en dat terwijl de zon volop scheen). Prijs: 60 RS (20 euro).

Diamante Palace Hotel (Diamantina): Wat groter hotel buiten het oude centrum (maar op loopafstand). Licht en ruim. Prijs: 60 RS (20 euro).

El Pilar Hotel (Brasilia): Een van de goedkopere hotels in de hotelwijk. Vrij keurig zakenhotel, kamer in de kelder was wel erg warm. En dan zet je de ventilator aan en dan word je verkouden. Ook hier weer 60 RS (20 euro).

Pousada Eco Verde (Cuiabá): Erg basic hotel met maar vier kamers (en gedeelde badkamers). Je kunt hier gratis overnachten als je met een tour van de eigenaar (Joel Souza) meegaat. Zie de pagina over de Pantanal voor meer bijzonderheden. Na afloop van de tour sliep ik toch liever ergens anders, dat werd het luxueuze en moderne Amazon Hotel (90 RS, 30 euro).

Sol Hotel (Foz do Iguacu): Beetje vreemd hotel. Ligt wel gunstig vlakbij het busstation en aan de hoofdstraat. Ruime kamer met eigen badkamer, TV en koelkast. Vrij gehorig, vooral omdat er twee bussen geparkeerd stonden naast mijn raam (en zo af en toe startten en mensen inlaadden). Die mensen kwamen dan weer met hun hele hebben en houden uit het hotel, volgens mij waren het Paraguayanen.

braz365Pousade Morro do Forte (Paraty): Prettigste hotel/pension van de hele reis. Terras met uitzicht over de stad, zwembadje, ontbijten (met de lekkerste broodjes) op de veranda. Rustig en schoon, kamer met eigen badkamer, TV en koelkast voor 75RS (25 euro).

Geldzaken
De real is de Braziliaanse munt. Pinnen kun je er op veel plaatsen (hoewel ook weer niet bij iedere bank). 1 euro was ten tijde van mijn reis ongeveer 3 real waard. De prijsverschillen in het land zijn vrij groot: zo kun je voor 2 of 3 euro eten in Diamantina of Cuiabá, maar in Rio of Paraty ben je toch al snel 10 euro kwijt.

Eten en drinken
braz171In het zuiden van Brazilië eten ze veel vlees, erg veel vlees. Twee keer per dag een grote biefstuk eten is hier geen probleem. Op zich wel lekker, maar iedere dag? Het is wel lastig om aan wat afwisseling te komen. Hier en daar zie je Chinese of Japanse restaurants. Een pizza of pasta kom je wel op iedere kaart tegen. Een goedkope en makkelijke manier om bijvoorbeeld te lunchen is bij de kilo-restaurants, waar je betaalt naar de hoeveelheid eten die je van het buffet hebt opgeschept.

Communicatie
Internetten kun je bijna overal. In en om busstations en in winkelcentra vind je altijd wel een plekje.

Meenemen
Ja, weer de oordopjes vergeten. De muziek staat altijd aan in Brazilië, en ’s nachts is het wel handig die buiten te sluiten. Verder weer goed uitgekomen met mijn 32 liter rugzak(je). Voldoende boeken meenemen is ook aan te raden, want boekwinkels zijn erg schaars in Brazilië (laat staan dat ze Engelse titels hebben).

Vervoer
Vooraf was het mijn bedoeling de reis zoveel mogelijk over land te maken, per bus dus. Ik ben echter toch drie keer gezwicht voor een binnenlandse vlucht: dat is zoveel sneller.

braz368Het bussen over lange afstanden is desondanks één van de beste dingen die Brazilië een reiziger te bieden heeft. De kaartjes zijn goedkoop en eenvoudig bij een gespecialiseerd loketje af te halen. De bussen zelf zijn modern, schoon en met een hoeveelheid beenruimte waar je in een vliegtuig alleen maar van kunt dromen.

Binnenlandse vluchten hebben Europese prijzen. Ze gaan wel erg frequent en zijn tot vlak voor vertrek te boeken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s