Axum en het uiterste Noorden

Na de hele dag in de bus gehobbeld te hebben over stenen en zand, komt er tegen zessen opeens een stukje asfalt. In Ethiopië betekent dit dat je een belangrijke stad bent genaderd (politiek of qua omvang).

Historie in Axum
De stelae of obelisken zijn de attractie van Axum. Je hebt er ook indrukwekkend klinkende opgravingen zoals de Tombe van Koning Kaleb of het Bad van Koningin Sheeba, maar deze stenen gevaartes in hartje Axum zijn toch echt het meest interessant. Vooral het grootste nog staande exemplaar is zeer fraai. Het zilvergrijze graniet steekt scherp af tegen de helblauwe lucht. Hij is van onder tot boven bewerkt als een wolkenkrabber, met een deur en raampjes. Ook de in stukken gevallen liggende (eigenlijk de grootste) is imposant. Volgens de boekjes zijn ze 3000 jaar oud.

4699941001_348e8fcc4f_b

Een ander ijkpunt in de stad is de oude Zion Mary kerk. Als vrouw mag je er niet in, maar vanuit het parkje kun je hier het dagelijkse (religieuze) leven goed observeren. Vrouwen gehuld in witte gewaden zijn stevig aan het bidden. Bedelaars liggen op de grond, af en toe hoestend of een kreet slakend. Kinderen pesten de enkele aanwezige toeristen. Meisjes halen water in felgekleurde plastic jerrycans. Wanneer er twee geestelijken naar buiten komen, worden zij gekust door de mannelijke voorbijgangers.

Het uiterste noorden
Landschappelijk vind ik het uiterste noorden het mooiste deel van dit land. Dit aan Eritrea grenzende gebied is het slagveld geweest in de recente oorlog met het buurland, en overigens ook het terrein waar de grote hongersnood halverwege de jaren 80 zich heeft afgespeeld. Overblijfselen van de oorlog zie je nog steeds: her en der staan verroeste tanks en jeeps half verborgen onder het gras.

Het is hier vooral erg afgelegen en onherbergzaam. Je moet dagen in de bus zitten om bij een grote stad te komen. Dit landschap wordt af en toe opgevrolijkt door een kerk of een klooster. Heel vaak moet ik hier aan Nepal denken: berg na berg, met enkele kleurrijke religieuze plekken. Yeha is er een van: het kerkje is hier groen, geel en wit, en fris geverfd.

4699945021_af2c6aab9a_b

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s