Simien-gebergte

Debark is eigenlijk een dorp waar een lange rechte weg doorheen loopt. Aan weerszijden van de weg zijn wat winkeltjes met een beperkt aanbod. Helemaal aan het eind staat een wat scheefgetrokken bord van de Unesco: het wijst de weg naar het Simien Nationaal Park, dat op de Werelderfgoedlijst staat. Debark is duidelijk de uitvalsbasis voor een bezoek aan dit park.

4700583218_8618f05414_b

Het park in
Toch is het nog zo’n anderhalf uur rijden tot de entree van het Simien-park. Ik ga er samen met een zestal anderen een wandeling maken van een uur of vijf. We krijgen een gids en een scout (jongen met geweer) mee. Waar het geweer precies voor dient weet ik niet precies: echt veel spectaculaire dieren kent het park niet. En o ja, er gaat ook een alomtegenwoordig Ethiopisch ezeltje mee als lastdier.

De wandeling is zoals beloofd: ontspannen. We beklimmen geen bergtoppen, maar volgen door graslanden slingerende smalle paadjes. Al heel snel staan we met open mond te genieten van het uitzicht: alleen maar bergen – paars/bruin – zover je kan kijken. Ook zijn er diepe canyons, die in de schaduw kunnen staan van hun bekende naamgenoot in de Verenigde Staten. Grote roofvogels cirkelen boven dit schouwspel.

4699949923_f7ba22560b_b

De resterende fauna blijft een beetje achterwege: je moet het hier vooral van de planten en de wijdse uitzichten hebben. De wolfachtige Simien fox is sowieso zeldzaam. Opvallend is ook hoe stil het hier is. Er wonen wel mensen in het park, maar het is gelukkig lang niet zo dichtbevolkt als de rest van Ethiopie.

Pas helemaal aan het eind, nota bene in het busje terug naar Debark, zien we de beesten waar Simien bekend om is: de bavianen. Ze schijnen nogal lui te zijn, en maar een paar uur per dag zo actief dat je ze op rotswanden kunt zien zitten. Nu zit er zelfs een hele groep pal naast de grote weg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s