Gondar

De weg naar Gondar is eigenlijk één lange rechte zandweg. Hier en daar zijn ze bezig het te asfalteren, maar het ziet er naar uit dat het nog wel even kan duren voordat er een snelweg van gemaakt is.  Overal onderweg zie je mensen. Iedereen loopt. Jonge herders met een paar koeien, kinderen die naar school gaan, vrouwen met bossen hout op hun rug. Bij wegwerkzaamheden zie ik een groepje vrouwen stenen hakken: het lijkt wel India.

Modern Gondar
Gondar is een vrij grote, rijkere stad. Hier staat ook de Dashen-brouwerij, voor Ethiopië’s bekendste biermerk. Blikvanger is echter het Art Deco post-en telecommunicatiekantoor in het centrum.

4700608640_e10a9313d8_b

Het blijkt ook een aangename stad, waar je ongestoord kunt rondwandelen of vanaf het dakterras van het Circle Hotel de stad en zijn opmerkelijke architectuur kunt overzien. Er zijn wat souvenirwinkels (met boeken), en een soort supermarkt – eigenlijk meer een grote winkel waar je zelf vanwege het taalprobleem achter de toonbank mag om te pakken wat je nodig denkt te hebben.

Koning Fasiladas
Even buiten de stad is het Bad van Fasiladas. Achter een stenen omheining in een open veld ligt een westers aandoend kasteeltje: het buitenverblijf van koning Fasiladas, die over Gondar en grote delen van Ethiopië heerste in de 17e eeuw. Aan de achterkant is een ‘bad’ van enkele tientallen meters lang en breed. Dit diende ter recreatie, maar vooral ook voor de religieuze doop. De randen van het bad zijn geheel overwoekerd met brede boomwortels. Het is een idyllisch plekje waar je in de schaduw kunt zitten en bedenken hoe het er tijdens de grote festivals uitziet.

In het centrum van Gondar vind je meer Fasiladas in de Royal Enclosure: een parkachtig terrein met verschillende kastelen en bijgebouwen. Hier hebben vier koningen hun sporen nagelaten. Het oudste kasteel (dat van Fasiladas) is nog steeds het mooiste. Het ziet er Europees uit, en toch ook weer niet. Kenmerkend zijn de bolle torens. Van binnen zijn ze het nu aan het restaureren, de bedoeling is dat er een museum in komt.

4700607356_a5d603e48d_b

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s