Reisdagboek Sikkim

Zaterdag 1 augustus: Op weg naar Calcutta
Het vertrek vanaf Schiphol met de KLM verliep moeizaam. Uiteindelijk toch slechts een uur vertraging. De vlucht ging rechtstreeks door naar Delhi, waar 75% van de passagiers uitstapte. Voor de doorreis naar Calcutta bleek een motor niet goed te werken, maar dit mechanische probleempje werd snel opgelost.

Om 22.30 nederlandse tijd landden we op het kleine vliegveldje van Calcutta. Snel geld wisselen en vlug de bus in naar het hotel. In Hotel Heera International kreeg ik een mooie eenpersoonskamer met TV. Helaas zonder sleutel, maar omdat-ie van binnen wel dichtging kon ik om 5.00 eindelijk in slaap vallen.

Zondag 2 augustus: Calcutta
howrahOpgestaan om 11.00. Ontbijtje met toast, vergezeld van een korte briefing door reisbegeleider Willem. De geplande treinreis is verschoven naar 22.00 i.p.v. 15.30 uur.

Door het hart van Calcutta ben ik naar de beroemde Howrah Bridge gelopen. Daar een nabijgelegen ghat bekeken en over de brug naar het station gegaan. Vanaf een zeer smoezelig terrasje kun je daar lekker mensen kijken: er waren vooral veel oranje geklede pelgrims te zien.

’s Avonds eerst vegetarisch gegeten in het Gulnar-restaurant (met band). Om 19.45 was het verzamelen voor de treinreis naar Siliguri. De trein vertrok klokslag 22.00 uur, en ik deelde een coupee met een gezellig Indiaas gezinnetje. Mijn slaapplek was een harde bank, de middelste van drie.

Maandag 3 augustus: Van Siliguri naar Mirik
Om kwart over zeven stond de trein collectief op. Ik at wat sultana’s als ontbijt en verdreef de tijd met naar buiten kijken (zeer saai) en slapen.

Exact volgens schema om 13.00 uur aangekomen op het snikhete station van Siliguri. De bus stond echter al klaar, dus snel verder naar Mirik (3 uur rijden).

Het hotel in Mirik lag bovenop een berg en bestaat uit allemaal huisjes. Zo heb ik in m’n eentje een eigen huisje (inclusief tuintje). Het was er erg nevelig en het lag allemaal erg afgelegen. Bij gebrek aan vertier om kwart voor 10 naar bed gegaan in het klamme spookhuisje, verstopt in de lakenzak.

Dinsdag 4 augustus: Op weg naar Darjeeling
Wakker gebeld om 6.45 uur. Als ontbijt werd er thee met een koekje geserveerd aan de keukentafel van mijn huisje. Nog wat foto’s gemaakt van de nevel.

darjeeVia een prachtige slingerweg door de mist reden we naar Darjeeling. Daar kwamen we om 12.00 (in de regen) aan. Ondanks de regen ’s middags het stadje en de tempel bekeken. Zeiknat terug in het hotel, om ’s avonds weer buiten de deur te gaan eten en me opnieuw nat te laten regenen.

Woensdag 5 augustus: Darjeeling
Om negen uur met de hele groep in vier jeeps op pad gegaan voor een dagexcursie door de omgeving. De eerste stop was bij het vrij omvangrijke Tibetaanse vluchtelingencentrum. Om in hun levensonderhoud te voorzien maken de Tibetanen tapijten.

Vervolgens naar het interessante bergbeklimmersmuseum, gesticht door Sherpa Tensing. In de nabijgelegen dierentuin zijn twee sneeuwluipaarden te zien met opvallend mooie vachten.

Tot slot van de excursie liepen we door de theevelden naar een theefabriek (hoe kan het ook anders in Darjeeling …).

’s Avonds met wat mensen gegeten in een piepklein Tibetaans restaurantje. Voor zes gulden (inclusief fooi) heb ik me te goed gedaan aan Momo’s, soep, frisdrank, koffie en custardpudding, plus een fles water.

Donderdag 6 augustus: Darjeeling
Regen …
Toch om negen uur met een klein groepje vertrokken naar een Japans Zen-klooster. Na een half uur wandelen mochten we er meteen geknield plaatsnemen en meetrommelen. Leuk hoor. Vervolgens nog even de bij het klooster behorende stupa bekeken die plotseling uit de mist tevoorschijn was gekomen.

Vanwege de regen verder weinig gedaan. De winkels waren gesloten vanwege een staking. Gegeten bij een ander Tibetaans tentje, dit keer voor slechts vier gulden.

Vrijdag 7 augustus: Naar Pemayangtse
kapVertrek om 8 uur voor een lange rit van ca. 7 uur. Na een halfuurtje stopten we bij het klooster van Goem. Dit kleine klooster is zowel van binnen als van buiten prachtig. De aanwezige monniken waren erg vriendelijk en hielden voor ons zelfs een “midwinterhoornsessie”. Ook verkochten ze zelf bedrukte gebedsvlaggetjes.

Verder de berg af kwamen we in steeds beter weer terecht, totdat het zelfs heet werd. Het landschap was daardoor echter volop te bewonderen: hoge toppen, een brede rivier, rijstvelden, soms moeilijk begaanbare wegen en kleine dorpjes met zwaaiende mensen.

Om 18.15 kwamen we aan in het hotel. Daar iets gegeten en vroeg naar bed.

Zaterdag 8 augustus: Pemayangtse
’s Ochtends met de bus in tien minuten naar het Pemayangtse klooster. Daar een ceremonie bijgewoond (veel “lawaai”: trommel, hoorn, gezang). Bovenin het klooster was een prachtige houten voorstelling, gebouwd door een oude abt (ca 2,5 meter hoog en 8 meter in omtrek). De huidige abt trakteerde ons op thee en beantwoordde alle vragen. Ook mochten we een kijkje nemen in zijn mooie houten huis. De abt was vroeger de adjudant van de koning van Sikkim en nog steeds erg koningsgezind.

’s Middags lekker op het balkon zitten lezen, terwijl het grootste deel van een groep nog een wandeling naar een klein klooster ging maken. Om vier uur kwamen ze met veel kabaal terug: zeiknat, geen tempel gezien en onder de bloedzuigers. Het bloed stroomde er uit, de hal en de gangen van het hotel zaten onder de bloedvlekken.

Zondag 9 augustus: Naar Gangtok
bhubonOpnieuw een lange tocht voor de boeg. We stopten onderweg bij een klein en kleurrijk Bon-klooster (pre-Boeddhistisch).

De rit verliep verder voorspoedig en met prachtig weer. Om half 6 stonden we voor Gangtok. Om onduidelijke redenen mocht de bus de stad niet in voor 7 uur, dus moesten we een stukje lopen. Het hotel was OK en lag midden in de (enige) hoofdstraat.

Maandag 10 augustus: Gangtok
Om kwart voor negen met de bus naar het Rumtek-klooster (1 uur). Het is een klooster van de Kagyupa-orde en het grootste in Sikkim. Het is redelijk nieuw en volop in bedrijf met pelgrims en monniken.

In Gangtok zelf is de Lall-markt de belangrijkste attractie. Steil langs de heuvel naar beneden waren er allerlei kraampjes met vooral voedsel en kleding.

Dinsdag 11 augustus: Naar Kalimpong
Met de bus op pad naar Kalimpong. Onderweg hebben we twee keer stil gestaan voor een aardverschuiving. Een al wat oudere waar het verkeer door de politie behoedzaam over heen werd geloodst, en een van vannacht waar een bulldozer nog mee bezig was. Na ongeveer een uur konden we daar overheen.

Rond twee uur kwamen we aan in Kalimpong. Na de lunch bezochten we een klein kloostertje in de omgeving.

Woensdag 12 augustus: Kalimpong
Tegen tienen Kalimpong in gewandeld. Marktje bekeken. Bij Glenary’s koffie en cake genuttigd. Verder nog wat souvenirs en proviand ingeslagen. Verder viel er weinig te beleven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s